Rectangle 260

DAAROM WERKEN WIJ SAMEN MET APAC: DE COÖPERATIE MET IMPACT

We werken nauw samen met APAC in Nicaragua. Deze coöperatie ondersteunt en helpt de ontwikkeling van kleinere boeren in Nicaragua. Een fijne samenwerking. Met steeds betere perspectieven voor de boeren. En zes prachtige koffiemelanges in ons assortiment. Wat APAC precies doet, lees je hieronder.

Direct naar onze koffies

WAAR STAAT APAC VOOR?

APAC is een afkorting voor Asociación Pueblos en Acción Comunitaria. Vrij vertaald: een coöperatie van boeren die staat voor gemeenschappelijke actie. Zij zijn een non-profit organisatie waarbij het gezin centraal staat.

Het concrete doel: de (vooral kleinere) boeren laten meedraaien in de economie, ze daarmee uit de armoedegrens halen en een toekomstperspectief dichter bij huis geven. Op die manier kunnen deze boeren hun eigen land goed blijven benutten en leren zij dit land slimmer te verbouwen. Veel kleine boeren zoeken beter betaalde banen ver van huis. Met de hulp van APAC kunnen zij hun eigen land ontwikkelen en meer inkomsten genereren. De coöperatie gaat voor de lange termijn een relatie aan met de koffieboeren. Zij moeten er dus wel toekomstperspectief in zien. In een paar punten leggen we uit waar APAC verschil kan maken voor de koffieboeren:

Drink je onze APAC-koffie? Dan steun je indirect deze cooperatie. Hoe meer koffie jij drinkt, hoe meer impact deze cooperatie kan maken op de kleine boeren in Nicaragua.

1. Technische Support

De boeren krijgen tips over hoe je de grond het beste kunt bewerken en hoe je de planten het beste kunt verzorgen. Ook krijgen zij instructies over bemesting, herbeplanting, schaduw/zon verhoudingen, enz. Alles om de kwaliteit van de koffie te verbeteren, want daarmee gaat ook de opbrengst omhoog. Om het verbouwen van koffie in de toekomst mogelijk te houden, heeft APAC 7 peilers ontwikkeld op het gebied van 'duurzaam verbouwen'. Meer hierover lezen? Klik dan op onderstaande link. We hebben hier een apart artikel over geschreven.

De 7 duurzame peilers van APAC

2. Ondersteuning in administratie

De meeste koffieplantages gaan van vader op zoon. De boeren gaan na de lagere school (of zonder scholing) al aan het werk. Hierdoor is lezen en schrijven voor sommige boeren een issue. APAC helpt hen hierbij. Daarnaast krijgen ze hulp bij het behalen van certificeringen en audits, die erg belangrijk zijn voor de toekomst van deze koffieboeren.

3. Hulp bij financiën en ontwikkeling

Een belangrijk punt waarin APAC verschil kan maken is de hulp in het financiële gedeelte. In Nicaragua is een langetermijn-financiering erg moeilijk te verkrijgen. Rentes van 25% zijn normaal, waardoor voor kleine boeren investeringen vrijwel onmogelijk worden gemaakt. APAC biedt zogenaamde ‘ketenfinancieringen’ aan tegen een goed rentetarief en met de garantie dat de ondernemer het ook weer terug kan betalen. Zo kunnen de boeren hun land blijven ontwikkelen en doorgroeien.

APAC controleert de koffiebonen van Kaars Koffie

APAC controleert kwaliteit koffiebonen Kaars Koffie

Koffieboeren van APAC leggen de koffiebonen van Kaars Koffie te drogen

Een betere kwaliteit koffie

Wanneer de boeren hun koffie bij APAC inleveren, wordt de hoeveelheid niet alleen gewogen maar wordt ook de kwaliteit van de boon goed bekeken. Uit een zak van 70 kg wordt een sample van 100 gram genomen. De minder goede bonen worden eruit gehaald en gewogen. Deze bonen hebben dan bijvoorbeeld een afwijkende kleur of zijn verkeerd geschaafd. Minder goede bonen worden in gewicht van de 100 gram afgehaald en dit geeft ze een kwaliteitsscore. Deze verbeterpunten krijgen zij op papier weer mee, zodat zij hier mee aan de slag kunnen. Deze keuring zorgt voor een betere kwaliteit van de bonen en dus voor betere kwaliteit koffie.

blogs

Misschien ook interessant

IMG_3969

Duurzaamheid

Duurzame koffieteelt: de 7 pijlers van PAC SA

Kaars Koffie sfeerfoto PAC koffiebonen

Duurzaamheid, Aanbod

Kies uit een mooi en duurzaam assortiment van APAC

DSC00491

Aanbod

Hoe kies je de beste koffie voor jullie organisatie?

Alle blogs