Stap 3-2

Het proces van koffie (bij Kaars koffie dan).

Wanneer je ’s ochtends de knop van espresso indrukt op de koffieautomaat, denk je dan weleens: een heerlijk bakkie koffie, waarvan de bonen een flinke reis hebben afgelegd. Waarschijnlijk niet. Omdat je wellicht niet weet hoe dit proces er eigenlijk eruit ziet? We leggen het je graag uit.

VOORAFGAAND.

Het begint met het aanplanten van koffieplanten op de plantages. Het zoeken naar de meest geschikte koffievariateiten is belangrijk onderdeel voor een succesvolle toekomstbestendige oogst. De verzorging en de juiste bemesting is cruciaal voor een hoge opbrengst per plant.

Stap 1.

Wanneer de bessen rijp zijn start het oogstseizoen. De koffiebessen moeten geplukt worden van de koffieplant. De bessen worden door de boeren en zijn personeel met de hand geplukt. Hierdoor weten we zeker dat de juiste bes wordt geplukt, namelijk de rode. Maar niet oranje-rode en niet de hele donkerrode. De bes mag namelijk niet te onrijp en niet te rijp zijn. Zoals je begrijpt is dit heel intensief werk. En dan vaak ook nog eens op een steile berg! In vaak natte omstandigheden.

stap 2.

Vervolgens worden de bessen gewassen waardoor het vruchtvlees verwijderd kan worden door een speciale persmachine. De boon blijft over.

stap 3.

Een hele belangrijk stap: het drogen van de boon. Want als de boon nat wordt vervoerd gaat het schimmelen. Daarom is het belangrijk dat de boon gedroogd wordt. Dit gebeurt vaak in de zon op kleine veldjes, of droogkassen bij de boer of grote velden bij de exporteur. Ook kunnen bonen gedroogd worden door machines. Vaak is dat even een laatste zetje van drogen.

Stap 4.

De bonen zijn droog en kunnen worden ingeleverd bij PAC SA. Hier worden ze gekeurd. Zijn ze te vroeg geplukt? Zijn ze te laat geplukt? Droog genoeg? De grootte en de kwaliteit van de boon wordt onderzocht. Op basis van de kwaliteit en de hoeveelheid ontvangt de boer een bedrag.

Stap 5.

Hierna worden de bonen gebracht bij de exporteur. De exporteur sorteert de bonen op grootte en wederom kwaliteit. Wist je dat er twee selecties in kwaliteit zijn? De reguliere boon en de luxe boon. Wij kopen alleen de luxe boon in! De smaak van de bonen worden hier ook getest. Deze test noemen ze cupping. Dit cuppen wordt maar door een select groepje mensen gedaan. Dat komt omdat het veel vaardigheden kent om de kwaliteit te garanderen. Wanneer de bonen zijn geselecteerd worden ze in bigbags verpakt en vervoert per vrachtwagen naar de haven.

Stap 6.

Vanuit de haven worden ze per schip geëxporteerd naar onze branderij Royal Taste. Zij roosteren de bonen zodat smaak, aroma en kleur van de koffiebonen worden beïnvloed. Bij de branderij kunnen ze namelijk verschillende smaakprofielen maken door de bonen licht of donker te branden.

Stap 7.

De bonen worden indien gewenst gemalen tot de gewenste korrelgrootte. Dit is natuurlijk afhankelijk van de soort koffie die je drinkt. Instantkoffie of freshbrew. Bij bonenkoffie wordt deze stap natuurlijk overgeslagen.

Stap 8.

De bonen worden verpakt in onze verpakkingen. Dit wordt ook bij Royal Taste gedaan. Of bij Nieuw Sociaal Werk (NSW), wanneer je de grotere zakken Esteli koffie afneemt!

Stap 9.

Na het verpakken worden de dozen met koffie bij ons in Reeuwijk of in Veghel gebracht. Hier in het magazijn zorgen we ervoor dat de bestellingen worden gesorteerd, in de bus worden geladen en naar jou toe komen!

Stap 10.

Deze laatste stap ligt bij jullie of bij onze operators. Het vullen van de koffieautomaten met onze bonen, freshbrew of instant. Druk op de knop. En daar is je koffie!

Nu je deze stappen weet, van intensief handmatig plukken tot het vervoer over zee zal je misschien extra genieten van je koffie! Er is namelijk flink werk verzet voor jouw koffie. Zodat jij ook weer vol energie aan het werk kan!

(O! En wist je dat wij deze stappen zo kort mogelijk houden door niet samen te werken met handelaren die koffie inkopen en verkopen? Maar gewoon rechtstreeks de koffie te kopen bij PAC SA. Zo houden we de stappen korter, wat meer geld oplevert voor ontwikkeling van het bedrijf van de koffieboer. Wel zo eerlijk.)

Blogs

Misschien ook interessant?

DSC00491

Aanbod

Hoe kies je de beste koffie voor jullie organisatie?

Rectangle 260

Duurzaamheid

DAAROM WERKEN WIJ SAMEN MET PAC SA: DE COÖPERATIE MET IMPACT

Alle blogs